Idrottens betydelse och ursprung

Våga prova något nytt
december 7, 2019

Ordet idrott har kanske en negativ klang hos många och förknippas med gymnastiksalar, svettiga omklädningsrum och prestationsångest. Så är det för väldigt många som vuxit upp i Sverige där gymnastiken, eller idrotten, alltid varit ett både hatat och älskat ämne på schemat. Trots hat och förakt har idrotten hjälpt miljontals människor att få en hälsosammare syn på livet, en bättre förståelse för kropp och motorik samt lett till bättre fysik och hälsa.

Vad är idrott?

Idrott är en benämning på fysiska aktiviteter som bland annat utförs som rekreation, för bättre motion, ökad rörlighet eller rehabilitering. Många människor utövar olika former av idrott mest för att det är roligt och nyttigt eller för att umgås med andra människor som uppskattar samma saker. Idrotten i Sverige sträcker sig långt tillbaka i historien. Arkeologer har, med hjälp av hällristningar, funnit tecken på att olika idrotter utövades i Sverige redan under bronsåldern. Under vikingatiden blev idrotten alltmer utbredd och flera dokument och lämningar visar att många av de idrottsgrenar vi utövar idag kan vara närmare 4 000 år gamla. Exempel på några av dessa uråldriga grenar är bågskytte, skidlöpning och spjutkastning.

I det moderna samhället finns en mängd olika idrotter att välja mellan, till exempel aerobics, handboll, gymnastik, fotboll, golf och simning. Det finns också andra idrottsgrenar som är mer kopplade till utomhus- och friluftsliv som bland andra joggning, cykling, trekking och stavgång. Vid dessa typer av grenar, där man kanske befinner sig långt från idrottshallar och varma duschar, är det viktigt att vara rätt klädd för snabba väderomslag. Det finns en mängd olika märken och butiker för att hitta rätt utrustning för aktivt idrottande i det fria, Garphyttan är ett bra ställe att besöka innan man ger sig ut i skogen på äventyr.

Skillnaden mellan idrott och sport

Att idrott ibland förväxlas med det närliggande begreppet sport är inte konstigt. Begreppen sport och idrott ligger väldigt nära varandra och flera grenar återfinns inom båda begreppen. En enkel tumregel är att idrotten alltid innehåller kroppsliga och fysiska aktiviteter, medan sporten ofta är mer tävlingsinriktad och även innefattar grenar utan större kroppsliga och fysiska aktiviteter, såsom schack. Skillnaden mellan begreppen sport och idrott blir allt mer otydlig i Sverige. En stor del av förklaringen till detta är att ordet sport även används internationellt, vilket inte är fallet med ordet idrott. Ordet sport är ett engelskt ord som härstammar från franskans desport, vilket betyder nöje och avkoppling. Ordet idrott härstammar från fornnordiskan, där id betyder aktivitet och drott betyder styrka eller uthållighet. I fornnordiskan användes begreppet idrott för att beskriva en mängd olika aktiviteter som till exempel musik, poesi och utövande av andlig verksamhet. Först under 1600-talet kom begreppet idrott att endast innefatta kroppsliga övningar.

Det är spännande och lite kittlande att tänka på att ord som vi använder än idag, och kroppsliga aktiviteter som vi utför i gympasalen, på löpbandet, i skogen eller på gymmet härstammar från våra förfäder tusentals år bakåt i tiden.

betheme