Barn och idrottskläder
december 1, 2018
Våga prova något nytt
december 7, 2019

Ridning är en av Sverige största idrotter och har utövare i alla åldersklasser från fyra till 84-åringar. Att rida och hålla på med hästar är inte bara en hobby, utan en livsstil. Vad ska du tänka på om du är intresserad av att testa ridning?

Testa på

Det som kan vara problematiskt med ridning är dels allergier, dels att det är en relativt dyr idrott. Om du är intresserad av att testa på ridning kan du leta upp en privatryttare och fråga om du får testa att rida deras häst – förutsett att det är en välutbildad häst och en mogen ryttare. Du kan också söka upp en ridskola och fråga om du får vara med på en nybörjarlektion för att testa på. Det kan vara klokare, än att antingen inte testa alls, eller betala för en hel termin. Du får låna både säkerhetsväst och ridhjälm på klubben, men de flesta brukar köpa egna hjälmar efter ett tag.

Idrott och gemenskap

Ridning är både motion och mycket gemenskap. Om du är med i en ridklubb eller annan idrottsförening, kan du tipsa klubben om att köpa tygkassar med klubbens tryck, så kan man både stödja klubben och få visa att man är medlem. Det som är speciellt med ridning är att det är något som alla generationer håller på med: från små barn till pensionärer. Ibland är det en tonåring som kan mer än en 50-åring och ibland tvärt om. Eftersom ridning handlar om hästar, handlar gemenskapen mycket kring djuren. Hästarna behöver också skötas året om, även under helger och lov, och det gemensamma ansvaret för hästarna gör att hästfolk måste hjälpa till. De som är mycket på ridskolor förväntas hjälpa till med både skötsel av hästar och stall – en naturlig det av hästlivet.

Att rida och hålla på med hästar är allsidig motion, då hela kroppen används. Ridning ger inte bara motion under själva ridpasset, utan också innan och efter: hästen ska ryktas och sadlas och pysslas om. Många som håller på med hästar gör också mer än att bara gå till en ridlektion i veckan, utan de går till stallet flera dagar i veckan, mockar, matar och släpper ut dem i hagen. När du börjar att rida behöver du bara gå till din ridlektion och får du hjälp med allt som du behöver.

Om du planerar att rida kan det vara klokt att försöka bygga upp lite muskler i förväg, så att du känner dig starkare när du ska upp i sadeln. Men, självklart kan du börja rida utan att ha tränat innan, då ridningen och hästhållningen kommer ge dig både bättre kondition och mer muskler. De flesta brukar känna av i både bak och lår efter första ridpasset, men efter ett par gånger kommer det att gå över. Du bör tänka på att inte ha byxor med kraftig söm vid innerbenen, då det garanterat kommer medföra skavsår. Inte heller halkiga byxor, så du lätt kan halka av i så fall. När du testar på att rida går det bra med vanliga joggingbyxor eller så kan du låna ett par riktiga ridbyxor.

betheme