Gravid kvinna
Idrott under graviditeten
maj 26, 2018
Att idrotta med ridning
mars 13, 2019

Idrotten och dess betydelse påtalas ganska frekvent i samhället och det är mer eller mindre tänkt att alla ska gilla idrott på ett eller annat sätt. I skolan blir idrott ett allt vanligare inslag och i vissa skolor ska eleverna idrotta varje dag, eller i alla fall två till tre gånger per vecka. Tidigare var det ofta skolidrott en gång i veckan för att eleverna skulle hinna tvätta sina träningskläder med mera.

Kläderna som ska användas

När barn ska idrotta behövs rätt kläder. Om barnet idrottar både i skolan och på fritiden kan det till och med behövas flera uppsättningar. När det gäller skolidrott krävs ofta minst två par gymnastikskor, minst en uppsättning kläder för inomhusbruk, och en uppsättning för utomhusbruk. Anledningen till att det krävs flera skor är för att skor som använts ut kan riskera att förstöra golvet i idrottshallen om de inte rengjorts ordentligt. Dessutom är det ofta inte tillåtet att ha svart sula på skorna när skolan tränar inomhus.

När det gäller inomhusidrott kan ett par shorts eller tunna långbyxor fungera bra. På överkroppen är en t-shirt lämplig. Om man ska vara utomhus och idrotta beror kläderna på vädret, och var man ska befinna sig. Om det är varmt kan shorts och t-shirt fungera men om idrotten ska ske i skogen kanske långbyxor och en tunn långärmad tröja är att föredra både för att minska risken för fästingbett, myggbett och sår orsakade av grenar och stenar.

Måste kläderna kosta mycket pengar?

När det gäller idrott behöver kläderna inte kosta speciellt mycket. Generellt sett kan man säga som så att ju mer barnet idrottar, desto dyrare kläder kan behövas. Detta gäller speciellt angående skorna. Ett barn som idrottar flera gånger i veckan, även vid sidan av eventuell skolidrott behöver skor som ger fötterna och benen bra stöd och stötdämpning. Det finns flera olika modeller att välja på och det kan vara klokt att titta in på till exempel Outletsverige och liknande för att se hela utbudet. Om barnet bara idrottar någon gång i veckan med skolan kan en sko för någon hundralapp fungera lika bra som en för tusen kronor.

När det gäller övriga kläder finns det inga krav på att de ska vara av vissa märken eller annat om man inte idrottar inom föreningar med mera. För vanlig träning och skolidrott är det fritt att ha på sig vad man vill. En urtvättad t-shirt och ett par slitna byxor fungerar lika bra som ett modernt, nytt, träningsställ från ett känt märke. Om barnet inte gillar idrott kan det dock vara en sporre om det får lite nya kläder att idrotta i. Ofta är det roligare att träna om man samtidigt får använda nya kläder.

betheme