Idrott i vatten

Idrott och skolan
oktober 2, 2017
Föräldrar och idrott
oktober 30, 2017

Det finns mängder av idrotter som alla har det gemensamt att de utövas i vatten. Om man räknar bort de sporter som utövas i öppet hav, som surfning och dykning, kan dock de flesta vattenbaserade idrottsgrenar räknas in under den paraplyterm som kallas vattensport, och som omfattar tävlingssimning, simhopp, konstsim och vattenpolo.

Faktumet att sporterna sker i vatten är dock nästan det enda de har gemensamt, då sporterna skiljer sig åt i utövande på nästan alla andra sätt. Tävlingssimning är till exempel som bekant en sport som går ut på att simma så fort som möjligt i olika distanser och simstilar. De tävlande simmar därför i var sin bana i bassängen, längs med dess långsidor.

Ingen annan av vattensporterna utövas på detta sätt. Inom simhopp tillbringar man till exempel inte ens särskilt mycket tid i bassängen, utan större delen av tiden uppe på plattformar och sviktbrädor, eller i luften. Simhopp, så som namnet antyder, går nämligen ut på att utföra olika typer av hopp så felfritt som möjligt. Exempel på hopp är skruvhopp, mollbergare, pik och handstående. Man landar hoppet i bassängen, och ska vid nedslag vara helt rak i kroppen och orsaka så lite plask som möjligt.
Både simhopp och tävlingssimning har dock det gemensamt att de är individuella sporter (med undantag för att man kan hoppa i par i simhopp). Konstsim, däremot, är både en individuell sport och en lagsport, och vattenpolo är en renodlad lagsport. Konstsim kallas också synkroniserad simning, just för att alla deltagare i ett lag ska utföra akrobatiska rörelser i vattnet helt synkroniserat med varandra. Det är dock bara en del av tävlingen inom konstsim som utförs i lag, nämligen det som kallas musiksimning. Under den andra delen av tävlingen, figursimning, tävlar alla i laget individuellt. Konstsim kan sägas vara en blandning mellan simning, dans och gymnastik, och är precis som simhopp en bedömningssport.

Vattenpolo är däremot en mer mätbar sport, då det precis som i fotboll och andra bollsporter helt enkelt handlar om att göra flest mål i motståndarens målbur. Vattenpolo kan möjligen liknas vid en form av handboll i vatten, där spelarna simmar istället för att springa. Lagen består av sex utespelare och en målvakt, och matcherna spelas i fyra perioder som vardera är 8 minuter långa.
En utmaning för åskådarna av vattensporter så som dessa är att man som betraktare endast ser vad som pågår ovanför vattnets yta. När vattensporter sänds i tv är det därför oumbärligt för tv-bolagen att använda sig av undervattenskameror, så att de även kan filma och visa vad som pågår under ytan. Om du själv skulle ha användning för en undervattenskamera i något sammanhang, ska du gå in på Prylstaden.se. Där finns nämligen bland annat ett flertal undervattenskameror i olika modeller, som passar alla behov.

betheme