Idrott och dess fördelar

Skillnad på idrott och sport
juli 26, 2017
Idrott och skolan
oktober 2, 2017

 

All form av idrott leder till positiv utveckling av hälsan och välbefinnande. Det gynnar även konditionen, motverkar sjukdomar och övervikt och framför allt, det ger en gemenskap, ett syfte och bringar glädje till utövaren, oavsett om man är gammal eller ung.

Social kontakt

Idrotten bidrar till stor del till en gemenskap och ett socialt kontaktnät som man bygger upp allt eftersom. Idrott förekommer både som lagsporter och som enskild sport, men även om man är ensam och tävlar mot andra eller om man är ett team som ska samarbeta, krävs det att den sociala biten fungerar. Man tränar också upp den mer och mer p.g.a. tränare, coacher, lagkamrater, träningsresor och tävlingsanda. Att dela sitt intresse med andra brukar sporra de flesta och fungera som stöd och hjälp i goda som svåra stunder. Man lär sig bygga upp en självdisciplin samtidigt som man måste vara lyhörd inför andra människor. Detta främjar den sociala kompetensen och utvecklar en människa genom livet även om viss forskning också har sagt att det är en socialpolitisk trend att tro att idrott är lösningen på alla problem.

Motion och rörelse

Själva poängen med idrott är naturligtvis tillsammans med andra aspekter, att få röra på sig och främja den fysiska konditionen. Det gör att man mår bättre, håller sig friskare och gladare genom att motverka depressioner och sjukdomar och samtidigt har roligt med sina lagkamrater eller tränare inom föreningen.

Idag när folk blir mer och mer stillasittande och ibland saknar ett sammanhang i livet kan idrotten vara den hjälpande hand som tar en person ur en livskris, övervikt eller bara ett allmänt dåligt tillstånd. Ett talesätt lyder: “Vill man ha klokare barn ska man se till att de utövar idrott”.

Det är så sant som det är sagt.

Inlärning och koncentration

I och med träning främjas inte bara muskler och blodcirkulation. Även hjärnans kapacitet förbättras och gör att det blir enklare att koncentrera sig och ta in ny information. Därför brukar man rekommendera idrott till barn med ADHD och liknade för att det lugnar ner psyket och energinivån. Samtidigt är det kul eftersom idrott och lek har sitt ursprung från samma grund. Faktum är att det t.o.m. går att få idrott utskrivet på recept av läkare om anser att man som individ är mer mottaglig för det än för mediciner.

Att sätta mål

En viktig aspekt inom idrotten och som speglar av sig i själva livet, är att sätta upp mål och pusha sig själv till att uppnå dem. Man kanske inte tror det, men att klara av något på egen hand ger både självförtroende och självinsikt även om vägen dit kanske var tuff ibland. Många forskare menar att idrotten både kan vara vägen ut ur missbruk och sjukdomstillstånd, fysiskt som psykiskt, och genom att sätta upp mål när man tränar och tävlar, lär man sig även att sätta ribban högre i livet och uppnå bättre resultat i allt man företar sig.

betheme