Föräldrar och idrott
oktober 30, 2017
Amerikanska idrotter
december 20, 2017

Young basketball player experiencing pain while injuring his leg during the match.

Det finns idag flera olika idrotter, och i många av dem riskerar man som utövare också att utsättas för vissa skador. En idrottsskada kan vara mer eller mindre allvarlig och om den inte tas omhand på rätt sätt kan den också leda till bestående men. De mest skadedrabbade idrotterna är bollsporter som fotboll och handboll, olika hästsporter samt ishockey. Inom olika bilsporter som racing och liknande förekommer också flera skador, dock inte lika ofta som inom andra sporter. Ridsporten är ofta den sport som ligger bakom flest allvarliga olyckor. Ofta beror detta dock på att ryttaren inte använt rätt skyddsutrustning vid olyckstillfället. Men exakt vilka skador kan man drabbas av inom idrotter och hur ska man agera om något händer?

Skador och hur man skyddar sig

Inom idrotten finns det många märkliga skador. Vissa av dem är överhuvudtaget inte orsakade av idrotten i sig. En historia är till exempel om en idrottare som kliade sig i ögonen med hudlotion på fingrarna och höll på att bli blind. Vanliga idrottsskador i övrigt är till exempel stukningar, benbrott och olika muskelskador eller blödningar. Inom ridning och hästsport förekommer också rygg- och nackskador relativt frekvent. Det finns dock flera möjligheter att skydda sig mot idrottsskador. Om man ser till att värma upp ordentligt är risken för muskelskador mindre. I de fall man utövar ridsport är risken för skador också mindre om man lärt sig hur man ska falla korrekt samt om man använder rätt utrustning. Om man till exempel använder sig av rätt skor är risken mindre att man fastnar om man ramlar av. Det finns också hjälmar och säkerhetsvästar, vilka skyddar bra om en olycka inträffar.

Vad göra om något händer?

Om något skulle hända är det bra att veta hur man ska agera. Om man är på en tävling inom idrott finns ofta sjukvårdskunnig personal på plats. Om man däremot tränar själv är det bra att ha grundläggande kunskaper i första hjälpen. När man får en allvarlig skada bör man genast söka vård. I det fall en person råkat ut för en olycka är det bra om man först kontrollerar hur personen mår, och att denna andas. Om så inte är fallet är saken riktigt akut och då behövs snabb hjälp. Om det är så att munnen skadas under idrottsutövande är det bra att besöka en skicklig tandläkare stockholm som kan reparera de skador som blivit. Om man snabbt får rätt vård för en skada minskar risken för att man ska få bestående men av den.

betheme