Amerikanska idrotter

Idrottsskador
december 19, 2017
Crossfit
februari 3, 2018

Young football players with a blue and red uniform in a stadium with fans

Baseball, basket och amerikansk fotboll är de tre sporterna som dominerar den amerikanska marknaden. Basketen blev väldigt populär under Michael Jordan’s tid i Chicago Bulls och det ledde till att flera länder anammade sporten. USA’s landslag Team USA dominerar dock den internationella basketscenen sedan flera år tillbaka. Baseball är en sport som är mer än 100 år gammal och som kanske inte är lika välkänd i Europa. Många har dock hört talas om sporten och den är populär i fler länder än USA. Den största sporten i USA i termer av utövare och monetära mått är amerikansk fotboll. Sporten kom till som en variant av rugby för mer cirka 150 år sedan och den har sedan dess exploderat i popularitet. Sporten har trots sin popularitet i USA väldigt begränsad popularitet i resten av världen.

Idrottsförbund som verkar för Hbtq-frågor

Svenska Amerikansk fotbollsförbundet blev 2017 utsedda till den hbtq-vänligaste arbetsplatsen. Det är Sveriges största fackförbund Unionen som sedan 2011 delar ut priset och årets mottagare av priset representerar för första gången en idrottsförening. Svenska Amerikansk fotbollsförbundet har sedan många år tillbaka arbetat med hbtq-frågor, och man har en person som är anställd för att verka för integration och mångfald på förbundet. Det är ett litet förbund med begränsade ekonomiska möjligheter men man har ändå lyckats vara först med att få en hbtq-certifiering. Man vill med priset visa att en idrott som är inkluderande till alla grupper i samhället har störst chanser att växa och finnas kvar överhuvudtaget. Det är också en vinst för amerikanska idrotter i stort då dessa inte är särskilt välkända i de svenska folkhemmen. Förbundets ledningsgrupp hoppas nu att de andra sporterna ska ta efter Svenska Amerikansk fotbollsförbundet i kampen för jämställdhet och lika rättigheter.

Bowling är också en amerikansk idrott

De största amerikanska idrotterna är som sagt baseball, basket och amerikansk fotboll. Den amerikanska idrotten som flest svenskar utövar är dock bowling. Bowlingen kom till i USA för mer än 150 år sedan och den har sedan dess exporterats till flera länder. Det första svenska mästerskapet i bowling ägde rum år 1930 och man har sedan dess varje år gjort upp om vilket lag som är i bäst i landet. Det finns också ett svenskt landslag som representerar Sverige på den internationella scenen. I Sverige spelar dock långt många flera bowling som en hobby än de som spelar bowling i ett idrottslag. På senare år har discobowling blivit väldigt populärt i Sverige. Det finns flera anläggningar i landet som kombinerar discobowling med en biograf i samma lokal. läs mer på bowling-stockholm.com om var man kan hitta dessa lokaler.

betheme