Riksidrottförbundet i Sverige

Idrott och skador
februari 22, 2017
Idrott på elitnivå
april 26, 2017

 

I Sverige finns Riksidrottsförbundet som är den organisation som främjar all idrott i Sverige. Förbundet består av över 20 000 föreningar som inkluderar specialidrottsförbund och distriktsidrottsförbund och de jobbar för idrotten både nationellt och internationellt.

Ursprung

Riksidrottsförbundet bildades alldeles i början av 1900-talet genom att flera organisationer gick samman till det man nu kallar RF. Både den svenske kronprinsen Gustav Adolf som senare blev kung och prins Bertil har varit ordförande för organisationen. Sedan 2015 är det den förre rikspolischefen Björn Eriksson som dirigerar.

En statlig organisation

RF är ett statligt förbund som finansieras till stor del av staten och kommunerna samt får hjälp av ideella föreningar och Svenska Spel som tillsätter många miljoner kronor varje år.

Genom dessa pengar skall det fördelas jämnt över de olika idrotterna i samhället och det satsas även pengar på nyanlända, jämställdhet inom sporten samt arbete att förhindra både doping och matchfixning. Förbundet arbetar ofta således med politiska motiv för att komma åt alla grupper i samhället.

betheme