Amerikanska idrotter
december 20, 2017
Åka på tävling – bra saker att tänka på
mars 27, 2018

Grugliasco, Italy - December 20, 2015: A group of students learning weightlifting techniques from the instructor (standing) during a gym class in the Italian gym Gym "La Mole".

På senare tid har det talats mycket om träningsformen Crossfit. Crossfit är en relativt ny form av träning som går ut på att använda sig av människans naturliga rörelsemönster, t.ex. hoppa, sitta, böja sig och lyfta. Här tränas varje del av kroppen och oftast är tempot mycket högt och intensivt. Det är sällan man utför samma övning flera gånger under samma träningspass, utan här är det istället variationer som spelar in. Trots att crossfit gärna utövas på gym så skiljer sig träningen väldigt mycket från de vanliga träningspassen där man använder maskiner. Här använder man sig istället av den egna kroppsvikten, men kan mer än gärna ta hjälp av kettlebells eller bollar. Crossfit ser till så man tränar både uthållighet och väldigt mycket styrka och för många är detta en rolig träningsform som man även kan utföra i det egna hemmet. Träningsformen har idag blivit mycket populär och syns till på allt från kändisars sociala media till professionella personliga tränares bloggar.

Hemglass lagerlokal blir till stenhård “träningsbox”

Att crossfit inte behöver utövas i ett gym är rätt tydligt när man ser vad paret från Eskilstuna i Sverige har lyckats åstadkomma. Här tog man hjälp av den gamla lagerlokal som Hemglass tidigare använt och byggde en plats (eller box som de också kallar lokalen) för de som vill ge allt och träna riktigt hårt. Lokalen består idag av ett flertal olika fria vikter, ett golv som är gummidämpat och en riktigt häftig stålbur. För den som vill träna i varma lokaler är denna plats kanske inte optimal. Det finns nämligen ingen vidare värme i boxen, men efter en timme menar de allra flesta att man är så varm och svettig att värme är långt ifrån uppskattat. Denna plats är inte bara till för den som vill gå och träna själv, utan fem dagar i veckan så ser man även till att anordna ledda klasser av professionella instruktörer. Garagekänslan i lokalen är hård och ur högtalarna dundrar hårdrock på högsta volym. Crossfit är en träningsform som inte kräver speciellt mycket, åtminstone inte när det kommer till redskap eller lokal.

Kom igång med träningen

Har du legat för länge på soffan? Kanske finns önskan om att få en bättre och mer hälsosam kropp, men motivationen är som bortblåst. Du är inte ensam och för många människor kan det vara riktigt svårt att komma igång med träningen. Forskning visar att motivationen faktiskt ökar om man tränar i grupp, tillsammans med vänner, med musik i öronen eller på ledarledda pass. Det enklaste och bästa sättet att starta upp med sin träning är att vända sig till ett gym eller idrottsförening som du finner intressant. Ett exempel på detta är https://www.brucepass.com/, där du kan utöva allt från simning, dans, klättring och naturligtvis crossfit. Lokalerna finns tillgängliga på över 200 platser i Sverige, men endast i städer som Göteborg, Uppsala och Stockholm. Utbudet av träningsformer är riktigt stort och dessutom kan man välja mellan två olika typer av medlemskap. Gör det nya året till ditt och kom igång med crossfit, yoga eller vad helst som passar just dig!

betheme